FANATEC CLUBSPORT DD+
Edut
- 15 nm vakiomomentti
- Ensiluokkainen metallirakenne
- Yhteensopiva koko Fanatecin ekosysteemin kanssa
- QR2 Base Side standard
Haitat
- Paperilla yhteensopiva PC:n ja Playstationin kanssa.
- Hinta, joka voi olla korkea tietyissä tilanteissa
Arvostelumme: 9.8/10
Saksalainen tuotemerkki Fanatec on ollut markkinoilla jo yli 20 vuotta, mikä antaa sille paitsi erinomaista kokemusta alalta myös vahvan maineen alalla. Fanatecia on pidetty jo jonkin aikaa sim-kilpailuasetusten Go-To:na, sekä Euroopassa että ympäri maailmaa, jos totta puhutaan. Tämän tuotemerkin tuotteet ovat ensiluokkaisia, suorituskykyisiä ja enemmän tai vähemmän edullisia, kun tiedät, milloin niitä kannattaa ostaa.
Fanatec demokratisoi Direct Drive -perustat tavallisten ihmisten käyttöön 5 nm:n ja 8 nm:n vääntömomentin CSL DD -moottoreillaan. Ennen DD-tukikohdasta piti maksaa omaisuuden verran, mutta sen käyttäminen vaati myös kokemusta. Saksalaisen valmistajan verkkosivuston monien erikoistarjousten ansiosta voit nykyään hankkia täydellisen Fanatec-asennuksen vain 500 eurolla, mukaan lukien DD-jalustan. Kyseessä on lähtötason malli, mutta siitä huolimatta DD.
Viime aikoihin asti Fanatecin valikoima kattoi kaksi segmenttiä: CSL DD -mallinsa perustason ja Podium DD1- ja DD2-mallinsa high-end-segmentin. Tehon osalta meillä oli 5, 8, 20 ja 25 nm:n vääntömomentti. Kaikki kokeneet lentäjät vannovat kuitenkin 12 ja 15 meripeninkulman välille kehittyvien tukikohtien nimeen, joita he pitävät segmentin parhaimpana alueena. Fanatecin kilpailijat ovat huomanneet tämän aukon saksalaisen jättiläisen valikoimassa ja perustaneet hyökkäyksensä siihen. Tämän seurauksena Fanatec on menettänyt markkinaosuuttaan, mutta tähän on tulossa muutos, kun Fanatec lanseeraa ClubSport DD+15 nm:n vääntömomentilla varustettu Direct Drive -alusta, jonka esittelen sinulle seuraavassa osiossa.
Pohjan tärkeimmät ja tekniset ominaisuudet
- Suoravetopohja, joka kehittää 15 nm:n vakiomomentin
- Virallinen Playstation 4 ja 5 -lisenssi, myös PC-yhteensopiva.
- FullForce-tekniikan algoritmi ja laitteisto maksimaalisen uppoutumisen varmistamiseksi
- QR2 Base Pohjan vakiopuoli, mutta yhteensopiva QR1:n kanssa.
- Yhteensopiva koko Fanatecin ekosysteemin sekä lähes kaikkien sim-ajopelien kanssa.
- Kääntökulma on elektronisesti rajoitettu 2520°, mutta säädettävissä.
- Täysin muokattavissa oleva pohja ohjelmiston avulla (PC ja/tai ohjauspyörä)
Suunnittelu
DD+:n muotoilu ei juuri muutu sen pienemmistä sisaruksista, CSL DD:stä. Se on edelleen sylinterin muotoinen, ja siinä on kokonaan musta kotelo, Fanatecin logo valkoisena joissakin osissa ja jäähdytysripoissa.
Fanatecin pohjat ovat aina olleet raittiita, ainakin viimeisimmät, eikä DD+ ole poikkeus. Tämä oheislaite sopii täydellisesti mihin tahansa sim-kilpailuasetelmaan, riippumatta käytetystä ohjauspyörästä. Vähän tietoa: DD+ on ClubSport DD:n tehokkaampi versio (12 nm vääntöä). Merkittävimmät erot näiden kahden välillä ovat sytytyspainike (sininen DD+:ssa) ja sininen rengas takana, joka on keltainen CS DD:ssä.
Räätälöity kokoonpano
DD+:n kokoonpano perustuu viimeaikaisiin Fanatecin alustoihin, ainakin CSL DD:hen. Sinulla on siis pohjavaihtoehto 3 kiskon ja T-mutterien avulla (jotka muuten ovat laatikossa) tai 2 kiskon avulla, jotka ovat pohjan sivut (kylki). Fanatec myy myös erityisesti ClubSport DD:lle ja DD+:lle tarkoitettua pöytäkiinnikettä, joka voidaan kiinnittää huonekaluihin. En kuitenkaan valitsisi tätä reittiä ClubSport DD+:n kohdalla, koska älä unohda, että se kehittää 15 nm:n vakiovääntömomentin, ja se on enemmän kuin tarpeeksi aiheuttamaan tuhoa. Se on silti mahdollista, jos asetat sen antamaan enintään 8 nm:n vääntömomentin.
Koska tämä kiinnitysjärjestelmä on jo olemassa muissa Fanatecin alustoissa, tämän toiminnon suorittaminen tämän oheislaitteen kanssa yhteensopivassa ohjaamossa ei tuota suuria vaikeuksia.
Valmistus ja viimeistely
Pohjan koko rakenne on valmistettu metallista, mikä antaa sille ensiluokkaisen ulkonäön ja tarjoaa hyvän jäähdytysjärjestelmän moottorille ja elektroniikalle (passiivinen), joka toimii todella hyvin, sillä pohja ei koskaan noussut yli 33 °C:n lämpötilan istuntojeni aikana. Muuten en huomannut mitään vikoja, metallin purseita tai huonosti koottuja osia. DD+ koostuu keskikotelosta, johon on kiinnitetty kaksi kantta (edessä ja takana), tietenkin QR2: n lisäksi.
ClubSport DD+ on huippuluokan laite, joka on erittäin hyvin valmistettu ja viimeistelty erittäin korkeatasoisesti. Kyseessä on ennen kaikkea Fanatec, emmekä odottaneet, että tuote olisi kasattu yhteen, kuten jotkut suorituskykyyn keskittyvät tuotemerkit.
Tietokannan määrittäminen
DD+:n asetukset ovat täsmälleen samat kuin muissa Fanatec-pohjissa, eli ohjauspyörän kautta tai Fanatec Control Centerin ja/tai Fanalabin kautta. Sinulla on käytännöllisesti katsoen kaikki vakioasetukset, mukaan lukien teho, kiertokulma, voiman palauteteho, FFB, vaimennin jne. Fanatecin tuotteissa on todella, todella paljon asetuksia, ja juuri se tekee saksalaisesta sim-kilpailuiden oheislaitteiden tuotemerkistä niin vahvan.
Tunteet leikin aikana
Kun kaikki parametrit olivat kohdallaan ja ClubSport-ohjauspyörä QR2:ssa, lähdin useille radoille testaamaan erilaisia olosuhteita tällä alustalla. Circuit, ralli, ovaali, ja tämä on vain pieni otos.
Tuntuman kannalta se on puhdasta autuutta, sillä tämä pohja ei ole vain niin voimakas (15 nm vääntöä), että se voi sanoa hyvästit pienimmällekin leikittelylle, vaan moottorissa on tarpeeksi vatsaa tuottamaan kevyitä ja isoja efektejä samaan aikaan.
Hyvän Direct Drive -pohjan kanssa kyse on grafiikkamoottorin tuottamien efektien hienoudesta, joka välittyy käsiisi. DD+:ssa on hienovaraisuutta, jota harvoin näkee sen tehotasolla. Eikä siinä vielä kaikki: tämän alustan ja sen 12 nm:n muunnoksen reaktioaika on kaksi kertaa nopeampi kuin Fanatecin lippulaivamallien Podium DD1 ja DD2 reaktioaika. Tämä kertoo paljon saksalaismerkin tekemästä työstä ja selittää myös sen, miksi Fanatec ei ollut mukana Direct Drive -perustojen lähtökohdissa.
Yhteensopivuus
Paperilla DD+ on teknisesti yhteensopiva Sonyn kahden uusimman konsolin (PS4 ja PS5) ja myös PC:n kanssa. Mutta jos sinulla on Xboxille tarkoitettu Fanatecin ohjauspyörä, QR2 Wheel Side -ohjauspyörän avulla saat sen toimimaan Microsoftin konsoleilla. Kokemus voi kuitenkin olla hieman outo Xbox-ohjaimen takia, joka on usein oikukas.
Muiden Fanatecin sim-racing-oheislaitteiden osalta sinulla ei oikeastaan ole mitään rajoituksia, kunhan kyseessä on tuore tuote. Sama pätee myös sim-ajopeleihin.
Vastinetta rahalle
ClubSport DD+:n hinta Fanatecin verkkosivuilla on lähes 1000 euroa, mikä on varmasti kallista, mutta täysin perusteltua. Rakentamisen laatu on huippuluokkaa, joka on saksalaisen tuotemerkin muiden alustojen veroinen. Tehoa on niin paljon, että tuntuu kuin ajaisit oikeaa kilpa-autoa. ClubSport DD+ tarjoaa mielestäni täydellisen vastineen rahalle, varsinkin kun sitä verrataan kilpailijoihin samalla tehotasolla.
Minun tuomioni
Jotkut kuljettajat ajattelivat ja jopa sanoivat, että Fanatec oli menettänyt liekkinsä, että tuotemerkin aura oli heikentynyt ja siitä oli tullut pelkkä premium- ja suorituskykyvaikutelma. Uusien ClubSport DD- ja DD+-mallien myötä tuotemerkki on kuitenkin vahvistanut, että se on edelleen Go-To kaikille sim-kilpailijoille, jotka etsivät luotettavia, suorituskykyisiä ja ennen kaikkea mukaansatempaavia tuotteita.
Tämä pohja on suorituskyvyltään täydellinen, ja olen vahvistanut tämän kerta toisensa jälkeen. Sen avulla pääset täysin uppoutumaan sim-ajamiseen kevyillä ja raskailla efekteillä, luonnollisella ohjauspyörän tuntumalla ja massiivisilla tuntemuksilla. Hinta saattaa lannistaa joitakin pelaajia, varsinkin kun joudut maksamaan ainakin 600 euroa lisää hyvästä ohjauspyörästä ja LC-polkimista sekä 500 euroa alustasta, koska DD+ ei ole tarkoitus asentaa pöydälle. Mutta rehellisesti sanottuna se on hintansa arvoinen!
0 kommenttia