Valitse sivu

Asetek-ohjauspyörä: Mikä malli sopii sinulle?

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Huippuluokan sim-kilpailusegmentissä on useita merkkejä, jotka ovat kehittyneet jo jonkin aikaa. Suosituimmat mieleen tulevat Simagic, Simucube ja Fanatec. Tämä segmentti on sikäli melko kilpailtu, että jokainen valmistaja pyrkii ylittämään markkinoilla olevien teknologioiden rajat tarjoamalla innovatiivisia ja ennen kaikkea kalliita tuotteita.

On kuitenkin myös muita nuoria tuotemerkkejä, kuten Moza Racing jaAsetek SimSports, jotka haluavat osansa huippuluokan sim-ajomarkkinoista. Mozan osalta voidaan sanoa, että yritys on tullut kirjaimellisesti tyhjästä, mutta se on silti onnistunut tekemään vaikutuksen premium-tuotteillaan, erityisesti sen R21 pohja, joka kehittää 21 nm:n vääntöä. Asetekin kohdalla tilanne on kuitenkin toinen. Mukautettujen tietokoneiden fanit ajattelevat epäilemättä, että tämä nimi kuulostaa tutulta, ja niin se onkin. Asetek on epäilemättä maailman johtava vesijäähdytystoimittaja, ja se on ollut sitä jo jonkin aikaa. Tanskalaisella yrityksellä on pitkä lista patentteja pumpuista, CPU- ja GPU-blokkien suunnittelusta, jäähdytyslevyistä, putkista ja kaikesta muusta, mikä liittyy vesijäähdytykseen. Se on yksinkertaista: kaikki AIO-koneita tarjoavat tuotemerkit (CoolerMaster, Be Quiet, Corsair, NZXT jne.) käyttävät Asetekin patentteja ja piirustuksia tuotteissaan.

Tanskalainen yritys on hiljattain lähtenyt mukaan sim-ajojen oheislaitteiden kilpailuun monipuolistaakseen asiakasvalikoimaansa ja myös siksi, että yrityksen pomo on moottoriurheilun ystävä. Kokemuksen puutteen vuoksi Asetek solmi kumppanuuden Granite Devicen kanssa, joka omistaa Simucube-tuotemerkin, ja tähän kumppanuuteen kuuluu tietämyksen jakaminen ja pääsy useisiin Simubube-tekniikoihin, kuten QR-tekniikkaan ja niin edelleen.

Nykyään Asetek SimSportsilla on 3 tuotesarjaa: Prima lähtötason sarja, Forte keskiluokassa ja Invicta huippuluokassa. Jokaisella mallistolla on omat oheislaitteensa, lukuun ottamatta Invictaa, jossa käytetään Forten ohjauspyörää, koska huippuluokan ohjauspyörää ei ole saatavilla. Tanskalaisella tuotemerkillä on kuitenkin aikomus korjata tilanne melko nopeasti. Seuraavassa esittelen sinulle Asetekin tällä hetkellä saatavilla olevat pyörät, kerron mielipiteeni niistä ja neuvon, mikä pyörä kannattaa valita ajotyylisi mukaan.

Asetek SimSportsin sukkulahanat

Tällä hetkellä tanskalainen sim-ajamisen oheislaitteiden valmistaja tarjoaa valikoimassaan vain kaksi täydellistä ohjauspyörää: Prima ja Forte. On kuitenkin olemassa tyhjiä pyöriä, joihin voidaan asentaa painikelaatikko tai halutessasi painikemoduuli. Näin valmistaja voi tarjota melko laajan valikoiman pyöriä ilman, että syntyy Fanatecin kaltainen luettelo, jossa on yli 20 erilaista pyörää.

Tyhjien pyörien ja painikemoduulien tarjoamisen päätavoitteena on mielestäni vähentää T&K-kustannuksia ja tarjota samalla melko kohtuullinen valikoima.

La Prima ohjauspyörä

Suunnittelu

La Priman ohjauspyörän muotoilu on siis melko tavanomainen GT/Formula-luokassa. Suorakulmainen muoto on alhaalta avoin, ja siinä on kahvat, jotka eivät yhdisty edessä. Tämä tekee niistä ergonomisempia, varsinkin kun ne ovat melko suuria.

Etupuolella on houkutteleva harjattua alumiinia oleva etulevy, jossa on painikkeita ja säätimiä. Väri on Gun Metal, ja ohjaimissa on muutamia oransseja korostuksia. Kaiken kaikkiaan tämä ohjauspyörä on mielestäni kaunis.

Räätälöity kokoonpano

Asetekin vauhtipyörissä käytetään Simucuben Quick Release -versiota. Tämän seurauksena ohjauspyörä kiinnittyy sen pohjaan, ja tämä QR-järjestelmä muodostaa erittäin tukevan liitoksen, jossa ei tapahdu taivutuksia tai muita liikkeitä.

Valmistus ja viimeistely

Asetekin ensimmäisessä ohjauspyörässä on komposiittirakenne ja alumiininen etulevy. Komposiitti on hieno ja monimutkainen sana, joka tarkoittaa, että ohjauspyörän rakenteessa on käytetty hiilikuidulla vahvistettua muovia. En pidä muovista yli 400 euroa maksavassa ohjauspyörässä, mutta se on valmistajan valinta.

Minulla ei ole paljon sanottavaa viimeistelystä, paitsi että se on lähes täydellinen. Rakenne on täydellinen, eikä siinä ole työstövirheitä tai purseita. Tätä ei kuitenkaan voi sanoa kaikista painikkeista, ei ainakaan kaikista. Jotkut tässä ohjauspyörässä olevista ohjauspyöristä, joita on muuten 12 ja joissa on kytkimiä ja koodaimia, ovat hieman hankalia käyttää. En tiedä, johtuuko ongelma painikkeiden toleranssista vai liian kovasta mekanismista, mutta joka tapauksessa se on hieman tahmea. Se ei ole huono, mutta vaatii totuttelua.

Ohjauspyörän käsittely

La Prima -ohjauspyörän pito on erinomainen, mikä johtuu suurelta osin siitä, että kahvat ovat kelluvat. Pyörä on alhaalta avoin, ja siinä on melko suuret kahvat, jotka parantavat myös pitoa ja ergonomiaa.

Hallintalaitteet on sijoitettu kätevästi ohjauspyörän poikki, joten niihin on helppo päästä käsiksi kesken kisan. Sama pätee myös kahteen takimmaiseen melaan: ne sopivat täydellisesti käsien alle ja ovat oikean kokoisia.

Forten ohjauspyörä

Suunnittelu

Asetek Forte Bundle

Asetek Forte -ohjauspyörä on rakenteeltaan samanlainen kuin La Prima, ja ainoastaan etulevyssä ja hallintalaitteissa on merkittäviä eroja. Tällä kertaa meillä on hiilikuituinen etulevy, jonka etupuolella on oranssit korostukset. Oranssi väri on melko vaalea, toisin kuin joissakin Asetekin pedaalilautojen osissa.

Muuten mitat ovat samat, halkaisija on 29 cm, muoto on sama, kytkimiä on muutama enemmän ja kaikki painikkeet/ohjaimet ovat tällä kertaa taustavalaistuja. Kaiken kaikkiaan Forten ohjauspyörä parantaa hieman La Priman ensiluokkaista muotoilua, mutta on kuitenkin lähes identtinen.

Räätälöity kokoonpano

Takana on sama QR, jota käytetään Asetekin alustoissa, nimittäin se, joka muistuttaa paljon Simucubea. Kokoaminen on suoraan sanottuna sama: kohdistat QR:n ja asetat sen paikalleen.

Valmistus ja viimeistely

Forte käyttää samaa muovirakennetta – anteeksi, tarkoitan komposiittirakennetta – ja sen etulevyssä on hiilikuitukerros. Se on erittäin hyvin tehty, viimeistelty korkeatasoisesti, eikä siinä ole puutteita, viiveitä tai mitään muutakaan. On sanottava, että Asetek on ottanut suunnaksi premium-sim-racing-segmentin, ja sen tuotteiden oli heijastettava tätä, jos ne halusivat olla uskottavia.

Ainoa pieni ongelma, jonka löydän tästä ohjauspyörästä, on sen hallintalaitteet. Jotkin painikkeet, erityisesti kytkimet, takertuvat joskus käytössä. Itse asiassa tilanne on sama kuin La Prima -ohjauspyörän kanssa, mikä kertoo minulle, että kyseessä on osan toleranssiongelma. Voin olla väärässä, mutta lähes 700 euroa maksavan ohjauspyörän on oltava täydellinen, eikö totta?

Ohjauspyörän käsittely

Fortén käsittely on identtinen La Priman kanssa, eli erinomainen. Kahvat ovat alhaalta avoimet ja antavat erittäin hyvän otteen ohjauspyörästä, varsinkin kun ne ovat isommat kuin Fanatecin tai Mozan kilpailijat. Tuntuu kuin käsissäsi olisi hyvä ohjauspyörä, joka ei luista tai aiheuta epämukavuutta ajan mittaan.

Myös painikkeet/ohjaimet ovat erinomaisen hyvin harkittuja ja sijoitettuja. Kaikki sopii täydellisesti käteen tai pikemminkin sormiin. Lisäksi Forte-mallissa on taustavalaistut hallintalaitteet, mikä tekee ohjauspyörän käytöstä paljon miellyttävämpää. Takana on kuitenkin vain kaksi ohjauspyörää, ja tämä rankaisee kestävyyskisojen, GT:n tai jopa F1:n ystäviä.

Alastomat röyhelöt

Koska Asetekin ohjauspyörävalikoima on todella suppea, ja kaksi mallia on lähes identtisiä, tanskalainen valmistaja tarjoaa “nakupyöriä”, eli vain pyörän ulkorakenne ilman etulevyä. Asetek myy kuitenkin myös La Prima- ja Forte-mallistojensa etulevyä tai halutessasi painikemoduulia.

Paljaita pyöriä on yhteensä 6 kappaletta:

  • 2 täysin pyöreä, halkaisijaltaan 33 cm, ja kaksi erilaista materiaalia: nahkaa ja Alcantaraa muistuttavaa materiaalia, jota Asetek kutsuu Comfort+:ksi. Nämä kaksi ohjauspyörää ovat erinomaisesti viimeisteltyjä, ja niihin mahtuu Button Boxes La Prima tai Forte, jotka ovat painikemoduuleja. Nahkaversion hinta on 125 euroa ja Comfort+-version hinta 169 euroa.
  • 4 litteäpohjaista ohjauspyörää, joiden halkaisija on 33 cm, joista 2 on ylhäältä auki Tesla Yoke-tyylisesti. Materiaaleina on nahkaa ja alcantaraa, ja ensimmäiseen viimeistelyyn on tarjolla väriyhdistelmiä. Se on kaunis, ensiluokkainen ja erittäin ergonominen, sillä sen halkaisija on 33 cm. Näiden 4 pyörän hinta on 125 euroa, riippumatta siitä, valitsetko avoimen vai suljetun pyörän.

Täydentääkseen tätä alastomien ohjauspyörien valikoimaa Asetek tarjoaa Button Box La Primaa 294 eurolla ja Fortea 400 eurolla. Nämä moduulit ovat samanlaisia kuin merkin GT-ohjauspyörissä käytetyt moduulit, ja niitä tarvitaan myös pyörän täydentämiseen.

Kumman valitsisin?

Ohjauspyörän valitseminen ei useinkaan ole pelkästään visuaalisesti miellyttävimmän ohjauspyörän valitseminen. Yhtälöön vaikuttavat myös muut parametrit, kuten :

  • Moottoriurheilun suosiminen. Jotkut kilpa-ajajat vannovat GT- ja F1-rattien nimeen, ja siksi he turvautuvat loogisesti La Prima- ja Forte GT -vakio-ohjauspyöriin. On kuitenkin myös muita sim-ajokuljettajia, jotka ovat paljon monipuolisempia useiden moottoriurheilulajien kanssa ja jotka siksi suosivat Asetekin tarjoamaa pyöreää tai litteäpohjaista ohjauspyörää ja tietenkin siihen kuuluvaa painikemoduulia.
  • Ohjauspyörälle varattu talousarvio. En halua sinun ajattelevan, että kaikilla sim-kilpailijoilla ei ole samoja budjetteja, ja siksi ohjauspyörän hinta voi vaikuttaa heidän valintoihinsa. Rehellisesti sanottuna, jos harkitset Asetekin tuotteita, se johtuu siitä, että sinulla on varaa lähes 700 euron hintaiseen ohjauspyörään. Lisäksi tanskalaisvalmistaja tarjoaa melko hyvän räätälöintimahdollisuuden paljaisiin pyöriinsä, ja täydellinen ohjauspyörä maksaa 420-570 euroa. Se on muuten edelleen halvempi kuin tavalliset GT/F1-vanteet.
  • Käytetty pohja. Riippuen Asetek-pohjasta, erityisesti jos olet valinnut La Prima -ohjauspyörän, ohjauspyörän valinta voi vaikuttaa tuntemaasi voimapalautteeseen. Tavalliset GT/F1-ohjauspyörät painavat keskimäärin 1,4 kiloa, ja La Prima -alustan kanssa on todennäköistä, että pyörä painuu hieman. Jos valitset pyöreän tai litteäpohjaisen räätälöidyn ohjauspyörän ja painikemoduulin, moottorin kyllästymisen mahdollisuus kasvaa, sillä nämä pyörät ovat väistämättä raskaampia. Tämä kysymys ei tule esiin Invictan tai Forten pohjien kohdalla, jotka ovat tehokkaampia ja kestävät rystylyönnin leikkauksen ilman värähdyksiä.
Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

Parhaat Sim Racing -mittaristot

Parhaat Sim Racing -mittaristot

Sim-kilpailufanit tietävät hyvin, että jokainen setup on enemmän tai vähemmän ainutlaatuinen. Syy on yksinkertainen:...

Mikä on paras pikalukitus?

Mikä on paras pikalukitus?

Sim-kilpailufanina oleminen tarkoittaa useita asioita: täydellistä kokoonpanoa, johon kuuluu oheislaitteita, jotka...

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pin It on Pinterest

FANATEC-PAKETTEJA ALLE 400 €
This is default text for notification bar