Sim-kilpailufanit tietävät hyvin, että jokainen setup on enemmän tai vähemmän ainutlaatuinen. Syy on yksinkertainen: kaikki juoksijat eivät ole samanlaisia, ja heidän tarpeensa ovat erilaisia. Sinun on kuitenkin myönnettävä, että jokaisen ajajan on löydettävä jokaisen kokoonpanon olennaiset osat, ja tässä yhteydessä tarkoitan tietenkin ketjupylvästä, ohjauspyörää ja kampiakselia.
On tärkeää tietää, että kun ratsastajan taso nousee, hänen kokoonpanostaan tulee täydellisempi, ja hänellä on lukuisia oheislaitteita. Yksinkertaisin esimerkki on rallifanin kokoonpano: tämä kuljettaja aloittaa vakioasetuksilla ja lisää sitten jossain vaiheessa käsijarrun. Sama pätee myös drift-faneihin: se alkaa peruskokoonpanosta, ohjauspyörästä ja 2-pedaalisesta kampiakselista, ja päättyy sitten käsijarruun, vaihteenvaihtimeen ja 3-pedaaliseen kampiakseliin.
Tarkoitan sitä, että kuljettajien tarpeet määräävät niiden asetukset. Kuljettaja, joka ajaa vain Formula- tai GT-pyöräilyä, ei tarvitse kolmipyöräistä kampiakselia, vaihdetta tai käsijarrua siitä yksinkertaisesta syystä, että kokemus vääristyy. F1:ssä ei ole vaihdetta eikä edes kolmea poljinta. Ainakaan moneen vuoteen.
Kokoonpanot eroavat toisistaan myös toisessa kohdassa: kojelaudoissa. Jotkut ihmiset haluavat sen asetuksiinsa, toiset eivät. Jos kuulut ensimmäiseen ryhmään, esittelen sinulle markkinoiden parhaat kojelaudat.
Onko kojelaudasta todella hyötyä?
Jotkut juoksijat vannovat kojelaudalla näkyvien tietojen nimeen, sillä niiden avulla he voivat säästää arvokasta aikaa kokoamalla yhteen runsaasti tietoa kilpailusta suoraan silmiensä eteen. Toiset ratsastajat eivät pidä sitä kovin hyödyllisenä. Näitä oheislaitteita tarjoavat kuitenkin useat merkittävät sim-racing-toimijat, kuten seuraavat yritykset Moza Racing, NSHGrid Engineering ja monet muut.
Se, onko kojelauta hyödyllinen vai ei, riippuu mieltymyksistäsi: jos haluat käyttää näyttöä, jossa on olennaisia ajoneuvon telemetriatietoja sekä muita kilpailutietoja, kojelauta on olennainen osa asennustasi.
Markkinoiden parhaat kojelaudat
NSH-kilpailunäyttöyksikkö
Aloitamme NSH Racingin kehittämästä tuotteesta, Race Display Unitista. Ranskalainen valmistaja on tunnettu siitä, että se painottaa sim-kilpailuasetusten räätälöintiä. Jos sinulla on siihen varaa, voit ottaa yhteyttä NSH:hon, ja me teemme sinulle juuri sinun tarpeisiisi sopivan laitteiston. Tämä ei kuitenkaan ole kaikki, mitä tuotemerkki tekee, vaan se kehittää omia sim-kilpa-ajon oheislaitteita, kuten kojelautaa ja LED-sarjaa.
Kojelaudan osalta se on Race Display Unit. Siinä on 4 tuuman läpimittainen näyttö, jonka tarkkuus on 480×800 pikseliä. Tämä vain PC:lle tarkoitettu kojelauta on yhteensopiva lähes kaikkien markkinoilla olevien simulaattoripelien kanssa. Minusta se on järkevää, muutenhan ei olisi mitään järkeä olla kojelautaa, jos se ei toimi esimerkiksi Asseto Corsassa. Dahsboard on viimeistelty hiilestä, ja asennusjärjestelmä on melko hyvä, yhteensopiva sellaisten tuotemerkkien kuin Simucube, Fanatec ja niin edelleen kanssa, ja siinä on kaikki kiinnikkeet, ruuvit ja niin edelleen.
Näytettävät tiedot ovat todella kattavat ja muokattavissa. Sinulla on kytketty vaihde, kierrosluku, aika, nykyinen kierros ja monia muita tietoja. On todellinen ilo nähdä kaikki tämä ruudulla edessään. NSH:n kojelauta maksaa 49-219 euroa, jos ostat täydellisen, LED-valon ja näytön sisältävän sarjan. Minusta se on hyvä oheislaite kokeneille kuljettajille.
Moza Racing CM HD
Moza Racing on kieltämättä suhteellisen nuori toimija sim-ajojen maailmassa, mutta valmistaja on silti onnistunut tekemään jälkensä tarjoamalla korkealaatuisia, ensiluokkaisia ja immersiivisiä oheislaitteita.
Yksi kiinalaisvalmistajan luettelon tuotteista on CM HD, joka on 5 tuuman läpimittainen kojelauta. Näyttö on värinäyttö, jonka resoluutio on 800×480 pikseliä ja virkistystaajuus 60 Hz, eli se on hieman NSH-viivan yläpuolella. Sen muotoilu on melko hillitty ja hieman mattapintainen, mutta sen reunat ovat mielestäni todella suuret.
Itse näyttö on todella kaunis, ja siinä on 7 erilaista käyttöliittymää, joiden avulla voit mukauttaa näyttöä haluamallasi tavalla. Sinulla on kierroslukumittari, kytketty vaihde, kierros, nopeus, aika ja paljon muita hyödyllisiä tietoja sim-kilpailua varten.
Yhteensopivuuden osalta CM HD on suunniteltu toimimaan R5- ja R9alustoihin, mikä rajoittaa jonkin verran sen käyttöä sim-kilpailuissa, koska näiden kahden alustan tuottama maksimivääntömomentti ei ole valtava. Käytännössä tämä tarkoittaa, että se kuuluu keskiluokan kokoonpanoihin, ja vain harvat ammattilaiskuljettajat kuuluvat tähän segmenttiin.
CM HD korvaa sen kuitenkin hinnalla, joka on noin 160 euroa ilman veroja. Pakkaus sisältää näytön ja kaiken, mitä tarvitset sen kiinnittämiseen asennukseen. Se on todella täydellinen, eikä se ole kovin kallis. Ainoa negatiivinen seikka tässä kojelaudassa on ledien puuttuminen, mikä on hieman harmillista.
Grid Engineeringin DDU5
Toinenkin sim-kilpaurheilun raskassarjalainen tarjoaa meille kojelaudan, ja tällä kertaa se tulee Grid Engineeringiltä, joka on ollut Sim-Labin sateenvarjon alla jo jonkin aikaa. DDU5 on 5 tuuman läpimittainen kojelauta, jossa on värinäyttö ja 854×480 pikselin resoluutio. Viimeistely on erinomaista, ja kotelo on kokonaan alumiinia. Heti kun otat sen käteesi, tiedät, että se on ensiluokkainen tuote.
DDU5:n mukana toimitetaan kiinnike, joka voidaan asentaa useimpiin sim-kilpailuihin. On syytä huomata, että Grid ja Sim-Lab ovat isoja nimiä sim-kilpailujen alalla, eikä niiden kanssa ole paljon ongelmia, kun niitä korjataan tai käytetään. DDU5 on yhteensopiva useimpien nykyisten ratkaisujen, kuten SimHubin, JRT:n ja Z1:n kanssa, aivan kuten NSH-kojelautakin.
Näytössä on tietoja, kuten nopeus, kierrosluku, kierros, aika, rengaspaine ja monia muita tietoja, jotka voit poimia simusta ja asettaa suoraan eteesi. Se on mielestäni erittäin kattava, ja se on odotettavissa tuotteelta, joka maksaa lähes 400 euroa. Toinen hyvä asia DDU5:ssä on se, että siinä on 20 säädettävää LED-valoa. Yläreunassa on 10 ja kummallakin puolella 5, ja ne voidaan asettaa RaceDirector-ohjelmiston avulla. Sen avulla voit myös määrittää näytön näytön. Kuten sanoin, se on melko täydellinen ratkaisu.
Yhteensopivuuden osalta tietokantojen kanssa voidaan mainita seuraavat tietokannat Fanatec, Simucube ja Simagic. Huomaa, että kahden viimeksi mainitun tuotemerkin tietokantojen osalta sinun on otettava yhteyttä Gridiin, jotta sinulle voidaan lähettää tietokantakohtainen tuki kojelaudan kanssa.
Kumman valitsisin?
Jälleen kerran tällainen sim-ajamisen oheislaite valitaan kuljettajan tarpeiden mukaan. On tärkeää muistaa, että kaikki kuljettajat eivät ole samanlaisia eivätkä heidän kokoonpanonsa ole samanlaiset, minkä vuoksi kojelauta on valittava tiettyjen kriteerien mukaan.
Olen kuitenkin samaa mieltä siitä, että tällaisessa laitteessa on oltava ainakin seuraavat ominaisuudet.
- Näytön koko. Tällä hetkellä markkinoilla olevat kojelaudat ovat noin 4 ja 5 tuuman läpimittaisia, ja niiden resoluutio on 800×400 pikseliä. Jotkut kuljettajat haluavat pienen näytön esimerkiksi tilanpuutteen vuoksi, kun taas toiset valitsevat isomman näytön. Muista, että mitä suurempi näyttö, sitä kalliimpi se on.
- Ekosysteemi. Sinun on muistettava, että jotkin kojelaudat ovat yhteensopivia vain saman valmistajan tuotteiden kanssa, kuten Moza Racingin tapauksessa. Jos sinulla on esimerkiksi Fanatec-asennus, et voi käyttää Moza Racingin kojelautaa, koska nämä kaksi merkkiä kilpailevat samoilla segmenteillä.
- Liitäntätuki. Jälleen kerran joissakin mittaristoissa ei oteta huomioon sim-kilpailujen suosituimpia käyttöliittymiä, kuten JRT:tä tai Z1:tä.
- LEDit. Kaikissa kojelaudoissa ei ole säädettäviä LED-valoja tai ei lainkaan LED-valoja. Jos tarvitset tämäntyyppistä näyttöä asennukseesi, kannattaa valita esimerkiksi NSH:n, joka tarjoaa täydellisen LED-paketin ja kojelaudan, tai Gridin kaltaisia merkkejä.
0 kommenttia