Valitse sivu

Moza R5 tai Fanatec CSL DD: paras valinta vuonna 2025

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Valintamme: Fanatec CSL DD

Edut

  • Parempi, tarkempi ja elämyksellisempi ajotuntuma
  • Tukevampi rakenne ja ensiluokkainen viimeistely
  • Paljon laajempi Fanatecin ekosysteemi, jossa voi kehittyä.

Haitat

  • Alkuperäinen pikalukitus (Lite) ei ole yhtä hyvä kuin R5:ssä.

Sim-racing-lisälaitteiden aloittelevan tason segmentissä on kaksi päämerkkiä: Fanatec ja Moza Racing. Fanatecilla on yli 20 vuoden kokemus alalta, ja kiistatta juuri Fanatec demokratisoi CSL DD:llä edulliset Direct Drive -alustat suurelle yleisölle. Vastapäätä heitä on Moza Racing, valmistaja, joka on ollut sim-urheilumarkkinoilla vasta muutaman vuoden, mutta joka on kuitenkin onnistunut saamaan osansa markkinoista tarjoamalla laadukkaita ja suorituskykyisiä oheislaitteita aggressiivisella hinnoittelulla.

Vaikka ero kokemuksessa on valtava, nämä kaksi tuotemerkkiä ovat tasavertaisia tuotteiden ja oheislaitteiden osalta. Olipa kyseessä Moza tai Fanatec, kumpikin valmistaja tarjoaa täydellisen valikoiman sim-ajamisen oheislaitteita, jotka vetoavat aloitteleviin, harrastajiin, kokeneisiin ja ammattilaiskuljettajiin. Lisäksi molemmat tekevät yhteistyötä joidenkin moottoriurheilun suurimpien nimien, kuten Porschen ja McLarenin, kanssa. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että molemmat ovat erittäin edullisia, olipa sim-urheilun tasosi mikä tahansa.

Tarjolla on molempien kilpailijoiden lähtötason Direct Drive -alustoja. Fanatec on mukana tässä segmentissä CSL DD:llä ja Moza R5:llä. Seuraavassa vertailemme niitä ja katsomme, mikä niistä on paras sim-kilpailukäyttöön useiden kriteerien perusteella.

Suunnittelu

Aloitetaan näiden kahden kilpailevan kiintolevytelineen suunnittelusta. Niissä on metallinen kotelo, joka johtaa paremmin lämpöä ja tarjoaa samalla melko ensiluokkaista muotoilua, täytyy sanoa.

CSL DD:n muoto on melko neliön muotoinen, mutta R5:n muoto on X-muotoinen. Molemmissa on jäähdytysripoja, jotka parantavat yleistä muotoilua. Väri on kokonaan musta, ja kotelossa on valmistajien logot. Se on huomaamaton, ei lainkaan räikeä.

Etupuolella CSL DD:hen on asennettu QR2, mutta sen väri ei ole sama kuin laatikossa, ja sen huomaa nopeasti. R5:ssä QR on samanvärinen, mikä mielestäni näyttää aika hyvältä pohjan kanssa.

Kaiken kaikkiaan nämä kaksi pohjaa ovat samankaltaisia, eikä kummallakaan ole etulyöntiasemaa toiseen nähden.

GT DD PRO

Kokoonpano

Siirrytään kokoonpanoon. Molemmat voidaan asentaa joko alustaan vakioasennusjärjestelmän avulla (Fanatec alhaalta ja sivuilta ja Moza vain alhaalta) tai huonekaluihin kiinnikkeen avulla.

Tässä tapauksessa etulyöntiasema on Fanatecin, koska se on paljon monipuolisempi ohjaamoon asennettaessa. Huonekaluihin kiinnittämistä varten Moza-tukiaseman mukana tulee kiinnitin, ja Fanatecin osalta sinun on käytävä läpi lisävarusteluettelo. Joten sanoisin, että tässä kategoriassa on tasapeli.

Tunteet radalla

Mennään asian ytimeen: radan tuntemuksiin. Moza R5 kehittää sähkömoottorinsa ansiosta 5,5 nm:n huippuvääntömomentin. Tämä perusmalli suoriutuu hyvin sim-kilpailuissa, ja sen tehoalue on melko hyvin hallinnassa riippumatta siitä, mitä nimikettä pelaat.

Tämän pohjan palaute on hyvä, ja se tarjoaa sekä kevyitä että raskaita yksityiskohtia, kun olet radalla. Kolhujen, vartalon ja liikeradan liikkeiden sekä pidon menettämisen välillä Moza on tehnyt todella hyvää työtä lähtötason alustallaan. Kuitenkin 5,5 nm:n vääntömomentti loppuu nopeasti, varsinkin jos pyydät liikaa työntämällä kaikki liukusäätimet äärirajoille.

Fanatecin CSL DD:n osalta tämä perusmoottori kehittää 5 nm:n vääntömomentin varastoversiossaan, mutta erikseen myytävän boost-sarjan ansiosta voit saada 3 nm lisää, eli yhteensä 8 nm, ja se tekee radalla kaiken eron.

Tuntuman osalta minun ei oikeastaan tarvitse esitellä tätä legendaarista Fanatecin pohjaa. Palaute on läsnä, reagoiva ja mukaansatempaava, olipa kyseessä mikä tahansa sim-ajonimi. Mutta aivan kuten Mozan R5:ssä, CSL DD:n ollessa varastoversiossa, eli 5 nm vääntömomentilla, saavutat nopeasti sen rajat sim-kilpailussa, varsinkin jos haluat tuntea maksimaalisen palautteen. Tässä kohtaa boost kit tulee kuvaan, jonka avulla voit nostaa tehon 8nm:iin, jolloin palautealue on paljon laajempi kuin R5:ssä. CSL DD:llä Fanatec on onnistunut iskemään kahteen eri segmenttiin sim-racing-markkinoilla, ja se on sen etu kilpailijoihin nähden.

GT DD PRO

Alustayhteensopivuus

Yhteensopivuuden osalta selvä voittaja on Fanatecin CSL DD, jos sinulla on ohjauspyörä, jota alustasi tukee. Olipa kyseessä PC, Playstation 4 tai 5, Xbox Series X/S tai One, CSL DD toimii ilman kytkentää näillä kolmella alustalla, jos sinulla on konsolien kanssa yhteensopiva ohjauspyörä. Itse asiassa se on ainoa vaatimus, jotta pohja voidaan käyttää konsoleilla. Ohjelmistotukea, erityisesti Fanalabia, ei kuitenkaan oteta huomioon, ja ainoastaan ohjauspyörän ja tukikohdan laiteohjelmistossa saatavilla asetuksilla voidaan muuttaa ajokokemusta Playstationilla ja Xboxilla. PC:llä voi tehdä enemmän tai vähemmän kaiken, ja sama pätee myös R5:een.

Fanateciin verrattuna Mozan R5 kalpenee merkityksettömäksi. Tämä Direct Drive -alusta tukee vain PC-tietokoneita, mikä rajoittaa sen käyttöä kotipelaajien keskuudessa. On totta, että Moza tarjoaa R3:a, joka on yhteensopiva Xboxin kanssa, mutta teholtaan se on R5:n alapuolella vain 3,9 nm:n teholla.

Yhteensopivuus tuotemerkin ekosysteemin kanssa

Tässä kohdassa Fanatec hallitsee peliä. Lähes kaikki Fanatecin valikoimassa olevat tuotteet ovat yhteensopivia CSL DD:n kanssa, ohjauspyöristä ja polkimista vaihteenvaihtimiin ja käsijarruihin. Kaikki toimii ilman pienintäkään ongelmaa ja kaikilla alustoilla.

R5:n kohdalla tilanne on hieman erilainen. Mozan myymien kampiakselien osalta R5 toimii niiden kanssa mahdollisimman normaalisti, ja sama pätee myös merkin vaihteisiin ja käsijarruihin.

Ohjauspyörissä on kuitenkin eroja. Moza on tarkistanut Quick Release -järjestelmänsä, ja tämä on johtanut siihen, että R5 menettää yhteensopivuuden osan valmistajan pyöristä kanssa. Tämän seurauksena R5 ei tue kaikkia Mozan pyörien V1-versioita (CS V1 ja GS V1). Absoluuttisesti tämä ei ole niin rajoittavaa, mutta se on huomattava luettelossa, joka sisältää vain 8 pyörää.

GT DD PRO

Vastinetta rahalle

Hintojen osalta 5 nm:n Fanatec CSL DD:n hinta on 350 euroa ja 8 nm:n hinta 450 euroa. Mozassa R5 on saatavilla vain 480 euron hintaisena pakettina, jossa on vakio-ohjauspyörä ja SR-P Lite -kampiakseli.

Näillä hinnoilla, joilla näitä kahta alustaa myydään, ne tarjoavat mielestäni erinomaista vastinetta rahalle, ja Fanatecilla on pieni etu, koska valmistaja tarjoaa myös CSL DD:nsä CSL DD:hen tarkoitettuja paketteja, jotka alkavat 400 eurosta ( CSL DD Ready2Race), joten ne ovat halvempia kuin Moza. Lisäksi Fanatecin valikoimassa on paljon enemmän sukkulakenkiä, joten saat täydellisen kokoonpanon, olipa suosikkilajisi mikä tahansa.

Voittaja

Fanatecin ja Mozan kahden kilpailevan lähtötason alustan vertailun jälkeen valinta on edelleen vaikea, kun otetaan huomioon näiden kahden laitteen erinomainen laatu ja niiden erinomaiset tuntemukset virtuaaliradalla.

Fanatecilla on yli 20 vuoden kokemus alalta, eikä tämä kokemus ole mitenkään vähäpätöinen tämän laitteen välittämän palautteen ja tunteen kannalta. Se on edelleen ensisijainen valinta kilpa-ajajille, jotka etsivät suorituskykyisiä sim-kilpailutuotteita usein hillityn edulliseen hintaan.

Moza Racing on kuitenkin vain muutaman vuoden aikana osoittanut, että tuotemerkki on elinkelpoinen sim-urheilussa, ja sen valikoima on melko kattava. Se ei tietenkään kata kaikkia moottoriurheilulajeja, mutta se sopii lähes kaikille kuljettajille.

Jos otamme huomioon CSL DD:n ja R5:n saamat pisteet edellä mainituissa luokissa, voittaja on Fanatec base. Se on monipuolisempi, mukautuva vaativille kuljettajille tehoa 8 nm:n vääntömomenttiin nostavan boost kitin ansiosta, yhteensopiva kaikkien alustojen kanssa ja ylpeilee katalogilla, joka sisältää kymmeniä oheislaitteita ja lisävarusteita, joten se sopii täydellisesti virtuaalikilpailijoille.

gt dd pro

Paras valinta :

Fanatecin CSL DD -pohja

gt dd pro

Paras valinta :

Fanatecin CSL DD -pohja

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pin It on Pinterest

Sim Racing
GT DD PRO
GT DD PRO
GT DD PRO
gt dd pro
gt dd pro
Fanatec Bentley GT3 -ohjauspyörä 25 % alennuksella, vain 18. heinäkuuta asti.
Kunnostettu Fanatec: jopa 40 % alennukset
Fanatec Porsche Vision GT : testi ja arvostelu
Moza x Lamborghini: uusi Revuelto-ohjauspyörä saa superautoilijat unelmoimaan
Moza Active Shifter: Testi ja mielipiteet
Moza mBooster Active Pedals : Testi & arvostelu
FANATEC-PAKETTEJA ALLE 400 €
This is default text for notification bar