Valitse sivu

FoV:n virittäminen (Täydellinen opas)

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Sim-kilpailupelien ja laadukkaiden simulaatio-oheislaitteiden yleistymisen myötä kilpa-ajokokoonpanon luominen on tullut melko helpoksi, olipa kyse sitten PC:stä tai konsoleista. Jos olet sim-kilpailufani, tunnet varmasti Logitechin, Thrustmasterin, Fanatecin ja Simagicin kaltaiset nimet. Nämä ovat suosituimpia tuotemerkkejä valtavirran segmentissä aloittelijoista kokeneimpiin kilpa-ajajiin.

Nimikkeiden osalta suuria nimiä ovat iRacing, Assetto Corsa, Assetto Corsa Competizione, rFactor ja monet muut PC:llä sekä Forza Motorsport ja Gran Turismo konsoleilla yksinoikeudella.

Simulaattoriurheilu on ihan hyvä asia. Mutta kunnolla ajaminen on parempi. Tavallisesta pelaajasta tietyt asetukset saattavat tuntua tarpeettomilta, erityisesti Direct Drive -perustoihin, polkimiin jne. liittyvät asetukset. Forza Horizonissa tärkeintä on pitää hauskaa. Forza Horizonissa tärkeintä on pitää hauskaa. Mutta kuljettajalle, joka tuntee sim-ajamisesta jotain ja joka haluaa viedä simulaatiokokemuksen seuraavalle tasolle, on elintärkeää saada oikeat asetukset, jotta voi todella uskoa olevansa pelissä.

Yksi virtuaalikilpailuissa käytettävissä olevista asetuksista on FOV (Field Of View). Tämä on parametri, jonka avulla voit säätää sitä, mitä näet edessäsi, olipa kyse sitten autoista, radoista, ohjaamosta ja niin edelleen. Useimmiten, ja luulen, että tämä johtuu pääasiassa Need For Speedistä, FOV on asetettu väärin simulaattoriradoilla siitä yksinkertaisesta syystä, että aivomme haluavat ihailla ajamamme auton takaosaa ennen kuin ajattelemme uppoutumista. Ja myös saadaksemme nopeuden tunteen, kun ajat yli 250 km/h radalla tai avoimella tiellä.

Paitsi että kokeneelle kilpa-ajajalle tärkeintä on se, miten hyvin sim-kilpa-ajossa voi uppoutua, ja siksi FOV on niin tärkeä asetus kilpa-ajonimessäsi. Ja sinun onneksesi aiomme tänään tarkastella sitä.

Mikä on FOV?

Aloitetaan määrittelemällä FOV. Wikipedian mukaan FOV on ”havaittavan maailman mitta sellaisena kuin se nähdään tiettynä ajankohtana. Optisten instrumenttien tai antureiden tapauksessa se on kiinteä kulma, jonka kautta ilmaisin on herkkä sähkömagneettiselle säteilylle”.

Periaatteessa FOV on asteina ilmaistu arvo edessäsi tai näkökentässäsi olevasta näkymästä. Mitä pienempi arvo on, sitä enemmän näkökenttäsi keskittyy osaan näkymästä. Mitä suurempi arvo on, sitä useampia kohteita on näkyvissä.

Koska aiheena on sim-kilpailu, tässä on esimerkki kahden FOV:n eroista eräässä kilpailussa, jonka löysin hakukoneella.

Näet, että FOV-arvon (100° tai 45°) mukaan elementtien lukumäärä ja katseluetäisyys vaihtelevat kuvasta toiseen. Jos esimerkiksi 45°:n FOV-arvolla (oikealla oleva kuva) auto voisi olla ajettavan auton edessä, mutta se sijaitsisi oikealla, se olisi piilossa näkyvistä, jolloin se olisi käytännössä näkymätön (kuolleessa kulmassa).

FOV:n asettamisen tärkeys

Hyvän FOV-asetuksen merkitys kulkee käsi kädessä hyvän sim-kilpa-ajokokemuksen tai ylipäätään katselukokemuksen kanssa. Väärin asetettu FOV ei ainoastaan vaikuta näkökenttään ja kykyyn erottaa kohteita ja etäisyyksiä, vaan se voi joissakin tapauksissa aiheuttaa myös aivovaivoja ja päänsärkyä.

Lisäksi se vaikuttaa myös etäisyyksien käsitteeseen, kuten juuri totesin. Mitä pienempi FOV on, sitä enemmän etäisyyksien arviointiin vaikuttaa, jolloin uskot, että esineet tai pisteet ovat paljon lähempänä sinua, vaikka todellisuudessa näin ei ole lainkaan.

Toinen seikka, joka on mainittava hyvän FOV-asetuksen tärkeydestä, on silmien ja aivojen mukavuus. Näet paljon enemmän radasta, ja driftaukset on ”helpompi” suorittaa, kun näkökenttä on laajempi ja ennen kaikkea kauempana. Ja lopuksi aivosi ovat niin sanotusti rauhallisemmat, eikä niiden tarvitse juurikaan kompensoida sitä, mitä niiden edessä tapahtuu.

FOV:n asettaminen

Ensinnäkin sinun on tiedettävä, että hyvällä silmällä varustetun henkilön näkökenttä on noin 200° vaakasuunnassa. Toisin sanoen silmäsi näkevät edessäsi noin 200°:n levyisen kulman. Silloin sinulla on hyvä näkö. Jos käytät esimerkiksi silmälaseja, tähän arvoon vaikuttaa negatiivisesti (sokea piste näkökentän tietyillä sivuilla, silmälasien kehys estää edessäsi olevat kuvat jne.).

Seuraavaksi, henkilön FOV on oikeastaan kysymys siitä, mikä on sen suhde, mitä sinulla on edessäsi, eli näytön, silmiesi etäisyyden siitä, näytön ulkonäön ja näkösi välillä. Internetissä on laskureita, jotka auttavat sinua laskemaan ”hyvän” FOV:n, mutta se on teoreettista, koska silmäsi ja aivosi eivät ole samanlaiset kuin kollegasi tai ystäväsi silmät ja aivot, ja lisäksi ympäristösi.

Nämä laskurit ovat kuitenkin erinomainen lähtökohta FOV:n määrittämiseksi sim-kilpailuissa, ja tarvitset neljä osatekijää: silmiesi ja näytön välinen etäisyys, näytön koko, näytön suhde (16:9, 21:9 jne.) ja näytön kokoonpano (yksi näyttö, kolminkertainen näyttö jne.). Kun sinulla on teoreettinen vakio FOV, voit käyttää sitä löytääksesi itsellesi parhaiten sopivan näytön.

Tämän jälkeen sinun tarvitsee vain testata eri FOV-kuvausalueilla, jotka ovat käytettävissä pelissäsi. Esimerkiksi yhden näytön kokoonpanossa, jonka läpimitta on 32 tuumaa ja etäisyys näytöstä 70 cm, ”tavallinen” vaakasuora FOV on noin 50°.

Älä pidä tätä arvoa evankeliumina, koska se on puhtaasti teoreettinen. Joten tässä on pieni vinkki, jonka aion jakaa kanssasi: yritä aina pitää autojen mittasuhteet hyvässä suhteessa. Useimmat sim-racing-pelit tarjoavat FOV-asetukset suoraan pelin valikoissa.

Asetu radalla ja missä tahansa sim-racing-nimikkeessä ajoneuvon ulkokameraan, joka on kuitenkin melko lähellä: toisin sanoen sinun pitäisi nähdä takapuskuri selvästi. Aloita sitten FOV:n asettaminen käyttäen teoreettista arvoa, joka saadaan online-palvelusta. online FOV-laskurilaskurista, joka on noin 50°, jos otamme edellä mainitut asetuksemme parametrit.

Kuten olin sanomassa, auton mittasuhteiden on oltava oikeat: tarpeeksi leveä, jotta se peittää suuren osan ruudusta, ja tarpeeksi matala, kuten oikeassa elämässä. Jos auto näyttää ”litistyneeltä”, sillä sen leveys on minimaalinen ja korkeus kohtuuton, se tarkoittaa, että FOV on liian suuri. Liian matalalla FOV:llä saadaan aikaan päinvastainen vaikutus: toisin sanoen auto, jonka takaosa on liian leveä ja korkea ja joka kirjaimellisesti työntyy ruudun yli.

Oikea FOV on juuri oikea tasapaino edessäsi olevan ajoneuvon leveyden ja korkeuden välillä, ja saat paljon yksityiskohtaisempaa tietoa siitä, mitä radalla tapahtuu. Jotkut kuljettajat haluavat nähdä ohjaamon ja kojelaudan kokonaisuudessaan, kun taas toiset haluavat kameran konepellille. Tämä on useimmissa tapauksissa puhtaasti henkilökohtainen asia, mutta on silti tärkeää olla tietoinen siitä, mitä auton ympärillä tapahtuu.

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pin It on Pinterest

FANATEC-PAKETTEJA ALLE 400 €
This is default text for notification bar